Zece fotografi olandezi pe care ar trebui să-i știm

Dacă ne gândim la influența mondială pe care au avut-o marii portretiști olandezi ai secolului al XVII-lea, nu este surprinzător că fotografia contemporană din Olanda acordă o mare prioritate oamenilor.

Olanda se mândrește cu mulți fotografi renumiți pe plan internațional, cu stiluri distincte care fac munca lor foarte ușor de recunoscut. În continuare, voi prezenta zece fotografi olandezi contemporani care captează societatea în care trăim.

ANTON CORBIJN

Tom Waits, Joy Division, Nirvana, Simple Minds, Bjork, David Bowie, Morrissey – și lista artiștilor de top pe care fotograful olandez i-a prezentat ca subiecți de-a lungul carierei sale pare a nu se mai termină. Însă, trupele cu care se asociază cel mai des sunt U2 și Depeche Mode.

Corbjin este regizor de film și videocilpuri muzicale, dar și un mare fotograf, iar prin documentarea câtorva dintre cei mai cunoscuți muzicieni contemporani și prin crearea mai multori cover-uri de albume iconice, a contribuit la formarea memoriei publice a industriei musicale.

BERTIEN VAN MANEN

Fotograf umanist, Bertien van Manen își petrece mult timp cu subiecții săi înainte de a-i fotografia. Începând cu 1990, Bertien a călătorit intens în Ucraina, Rusia și o serie de țări asiatice, printre care și Kazahstan și Uzbekistan.

Timp de trei decenii a vizitat Appalachia, o regiune din estul SUA, captând o serie de fotografii care au fost recent publicate în volumul Moonshine. De fiecare dată când van Manen a călătorit într-o țară, a decis să-și petreacă acolo perioade lungi de timp, suficient de a nu se mai simți străin de comunitate și sfârșind prin a fi acceptat de aceasta. Acest lucru se vede în imaginele sale care prezintă momente de intimitate și arată în mod clar că au existat relații strânse între el și subiecții fotografiați.

ROB HORNSTRA

Pentru fotograful documentar Rob Hornstra, jocurile olimpice de iarnă de la Sochi din 2014 au inceput cu 5 ani mai devreme. Împreună cu jurnalistul Arnold van Bruggen el a fost desemnat să documenteze zona Sochi, una dintre cele mai periculoase și volatile regiuni din lume. Intitulat Proiectul Sochi, documentarul care a rezultat din informațiile adunate de cei doi, se compune astăzi dintr-o colecție de cărți care sunt lăudate la scară internațională și sunt un exemplu pentru fotojurnalismul modern de lungă durată.

VIVIANE SASSEN

O remarcabilă caracteristică a lucrărilor lui Sassen este impactul emoțional asupra privitorului. Piesele ei se compun dintr-un singur subiect sau maxim două, dar cromatica strălucitoare și dinamica modelelor face compozițiile ei uimitoare, îndrăznețe și cu o calitate grafică extraordinară.

Viviane Sassen a petrecut trei ani în Kenya. Colecția Flamboya, fotografiată în Africa între 2000 și 2010 include unele dintre cele mai originale și izbitoare imagini din fotografia contemporană. Stilul său unic a influențat și fotografia de modă, cadrele sale fiind la fel de variate și fascinante ca și munca ei din plan personal.

CHARLOTTE DUMAS

Fotografa Charlotte Dumas exploatează relația secular dintre oameni și animale printr-o serie foarte frumoasă de portrete. Artista simpatizează cu lumea necuvântătoarelor și condamnă implicit maltratarea și abuzurile asupra lor. Subiectul la care se întoarce frecvent este calul, unde a inclus însoțitorii din Rotterdam și forțele ecvestre ale poliției din Roma; curse de cai din Paris și Palermo și mai recent caii de la înmormântările din cimitirul Arlington. Câinii sunt un alt subiect apropiat de inima ei, iar seria Retrieved suprinde imaginile câinilor de salvare care au căutat în ruinele de la World Trade Center din New York după atentatul din 11 septembrie 2001.

HENDRIK KERSTENS

Epoca de aur a artei olandeze a fost fără îndoială portretul din secolul la XVII-lea, care continuă să fie extreme de influent și în zilele noastre. Fotografia lui Kerstens se inspiră din această perioadă, în special din opera lui Vermeer. Portretele fotografice ale lui Hendrik Kerstens sunt inspirate de maeștrii picturii olandeze. El a fotografiat în stilul artistic de la 1600, modernizând imaginile de atunci.

ERWIN OLAF

Știi o imagine a lui Olaf de cum o vezi. Stilul său personalizat și consistent a devenit o semnătură inconfundabilă în Olanda și în afara ei. Olaf și-a început cariera ca fotojurnalist, dar curând și-a dat seama că nu poate obține ceea ce caută cu imaginile sale prin care fotografia realitatea. A trecut la fotografia scenică, un gen care-i permite artistului să deseneze perfect fiecare detaliu al fotografiilor sale; de la aranjament și actori până la compoziția și iluminatul sculptural. Imaginile lui Olaf au o calitate cinematografică puternică cu o puternică narațiune pe care spectatorul este încurajat să le investigheze prin imaginația sa.

MARTIN ROEMERS 

În noua sa lucrare, Metropolis, fotograful documentar Roemers călătorește în Dhaka, Mumbai, Jakarta, Karachi, Manila și New York pentru a documenta urbanizarea extremă și impactul pe care aceasta îl are asupra milioanelor de oameni. Pentru a traduce în imagine agitația vieții metropolitane, Roemers folosește timpul lung de expunere. Rezultatul este o imagine în care tot ceea ce se mișcă apare neclar, iar contextul rămânând într-o focalizare accentuată. Lucrările anterioare ale lui Roemers reflectă moștenirea războaielor din secolul XX și efectul pe care acestea le-au avut asupra peisajului și asupra celor care au asistat la conflict.

RINEKE DIJKSTRA   

Fotografa s-a făcut remarcată cu o serie de portrete în anii 1990 – o serie de fotografii făcute pe plajă cu adolescenți captați pe linia orizontului. Dijkstra lucrează în mod tradițional la portret. O altă serie de fotografii notabile este acea în care a fotografiat mamele care își țineau în brațe copiii imediat după ce au născut. Succesul lui Dijkstra este datorat abilității sale neobișnuite de a surprinde emoțiile autentice ale subiecților ei în momentul fotografierii. Un portret tipic al lui Dijkstra nu are nimic altceva decât subiectul unui fundal neutru: “Dacă arătați prea mult din viața personală a unui subiect, spectatorul va face ipoteze imediat … dacă lăsați detalii, privitorul trebuie să caute sugestii mult mai subtile”. 

RUUD VAN EMPEL  

Deși a durat ani buni până când lucrările lui Ruud van Empel să obțină recunoașterea internațională, el este considerat acum unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani olandezi. Cele mai cunoscute lucrări ale lui sunt copiii îmbrăcați în haine de clasă mijlocie și înconjurați de natura tropicală. Fiecare imagine este un mozaic în care este prezentat fiecare detaliu minor – caracteristicile faciale, hainele, frunzele, florile sunt fotografiate individual, apoi colate digital pentru a crea lucrarea finală. Acest proces unic, combinat cu privirea puternică și inocentă a copiilor, are ca rezultat un cumul de emoții puternice asupra privitorului.