Oliviero Toscani sau “geniul imaginilor provocatoare”

Oliviero Toscani, fotograf de origine italiană, fiu al unui fotojurnalist, a avut șansa să folosescă aparatele foto ale tatălui său din primii ani de viață.

De-a lungul carierei, Toscani a lucrat cu Vogue, Elle, Harper Bazaar și GQ.

Popularitatea adusă de aceste colaborări i-a permis lui Oliviero Toscani să lucreze cu cele mai importante case de modă italiene și internaționale. Brand-uri precum Prenatal, Valentino, Fiorucci sau Esprit l-au ales pe fotograful italian în calitate de director de creație pentru campaniile lor de promovare, ocazie cu care, Toscani a început să iasă în evidență pentru imaginile de mare impact care au produs numeroase scandaluri.

Denumit ”geniul imaginilor provocatoare”, fotografiile lui Toscani au făcut înconjurul lumii, cele mai cunoscute fiind cele din seria ”scandalurilor” Benneton, între 1982 și 2000 fiind principalul ”creativ” al companiei.

Toscani a conceput imagini scandaloase memorabile, de la tragica moarte a lui Kirby, până la artificialul sărut dintre o călugăriță și un preot catolic. Fotografia lui este ”militantă”, iar artistul vede arta fotografică ca pe un instrument de conştiinţă socială, și nu doar un simplu mijloc de persuasiune comercială.

Portretul supermodelului Donna Iordan cu spatele într-o pereche de pantaloni Jesus Jeans, cu expresia biblică “Cei care mă iubesc mă vor urma”, a fost doar una dintre primele campanii de publicitate șocante realizate de fotograful italian.

Imaginile lui Oliviero Toscani au transmis mesaje explicite și îndrăznete cu privire la problemele societății moderne; pace, toleranță și lupta împotriva plăgii sociale – au fost scopul lui principal, ascuns în spatele semnăturii Benetton: două călugărițe care se sărută, copii din diferite grupuri etnice care se țin de mână, victima unui război din Vietnam, un tânăr bolnav de SIDA pe moarte sau un om ucis de mafie. 

Chiar și după ce a părăsit brandul Benetton, Oliviero Toscani a continuat să socheze lumea cu lucrările sale. Un exemplu popular este campania anti-anorexie a modelului Isabelle Carol care își arată corpul purtat de boală complet gol. 

Oliviero Toscani a câștigat multe premii, printre care putem găsi Grand Prix d’Affichage, sau Grand Prix UNESCO, și chiar Leone d’Oro, premiul acordat la Festivalul Cannes, în 1989. Lucrările sale au fost prezentate în cea mai importantă locație, de la Bienala de Venezia, la Muzeul Triennale din Milano, sau chiar în expoziții organizate peste tot în lume, din Brazilia în Europa.