Nicolas Bruno sau cum aduci un coșmar în realitate

La vârsta de 15 ani, Nicolas Bruno, un pasionat al fotografiei conceptuale, a suferit de așa numita paralizie temporară în timpul somnului. Nu este vorba de o paralizie propriuzisă, ci, în cuvinte mai simple, este vorba de o stare stranie și înspaimântătoare, în care “spiritul” pare să se fi trezit, în timp ce trupul doarme tun și nu poate fi mișcat sub nicio formă. Potrivit definițiilor date de specialiști, paralizia temporară în timpul somnului, este o stare de tranziție între somn și starea de veghe, în care, în condiții care nu au fost încă definite, apare o slăbiciune atât de mare a musculaturii, încât trezirea nu mai este posibilă. De cele mai multe ori, întâmplarea este însoțită de coșmaruri sau viziuni terifiante. Nicolas Bruno s-a confuntat cu viziuni, teamă și un sentiment de neajutorare, și a început să-și descrie stările într-un jurnal și, apoi, în fotografie.

19gef8hppy7zopng

Încercând să se confrunte cu viziunile sale și cu sentimentele de frică ce insoțeau acest fenomen, Bruno a descoperit că transpunerea notițelor sale din jurnal are un efect benefic. “Am experimentat halucinații și teroare la extrem în timpul acestor vise”, povestea el, într-un interviu acordat revistei online io9. “Siluetele fără chip, umbrele, fantomele și deformarea realității din jurul meu – le-am experimentat fiind complet paralizat și incapabil să mă trezesc”.

19gef8hpvg9nzpng

În cele din urmă, Bruno a început să noteze visele și viziunile pe care le avea timpul somnului într-un jurnal, pentru ca mai târziu să înceapă să recreeze componentele majore ale acestora în fotografii frumos compuse.  “Pentru a obține efectul deplin pe care doresc să-l transmită munca mea, folosesc numeroase elemente de recuzită pentru a da semnificație conceptuală și mister”, explică el.

Măștile de gaze, jobenuri, felinare, și varietate largă de materiale de recuzită ciudate, au devenit mărci comerciale ale operei sale. “Am ca sursă de inspirație pictori clasici și contemporani, cum ar fi Caspar David Friedrich, Gilles Beloeil și Caravaggio”. Rezultatul este o serie  de imagini frumoase, venite parcă din altă lume, pe care Bruno le numește “un omagiu dulce-amărui” al tărâmului dintre vis și realitate.

19gef8hpr7ztbpng

Exercițiile sale au devenit terapeutice, iar artistul declară că a fost întotdeauna fascinat de fotografie și de posibilitățile nelimitate pe care le oferă această artă, in special fotografia conceptuală și fotomanipularea, care au l-au ajutat să-și dezvolte abilitățile în domeniu.

Fotograful declară că a simțit cea mai mare satisfacție în momentul în care a început să apară feedback-ul publicului și a văzut că oamenii se identifică cu munca sa. Am primit nenumărate mesaje de la persoane care prezentau paralizie temporară în timpul somnului, iar toți acei oameni au fost capabili să se raporteze la munca mea.

19gef8bssn3k1png

Am inclus câteva din fotografiile noastre preferate ale lui Nicolas Bruno, iar mai multe se pot vedea pe site-ul artistului.

http://www.nicolasbrunophotography.com

 

19gef8bss0iuipng19gefiqoh26dhpng19gefiqommv7upng19gegk2cixprdpng19gegk2clzyekpngSursa: revista online io9.com