Michael Kenna, grație și simplitate

Michael Kenna s-a născut în Widnes, Anglia, în 1953, fiind unul dintre cei cinci copii ai unei familii irlandeze. Înițial a cochetat cu ideea de a deveni preot, dar pasiunea sa pentru artă l-a determinat să se înscrie la Școala de Arte din Banbury, loc în care a studiat pictura, apoi fotografia. S-a mutat în San Francisco și a început să lucreze ca artist fotograf.

Munca lui Kenna a fost descrisă ca enigmatică, grațioasă și obsedantă, în special după publicarea peisajelor sale, realizate în Japonia. Kenna a vizitat prima data Japonia în 1987, cu ocazia unui vernisaj personal, moment în care a fost sedus de această țară. Ani de-a rândul a călătorit prin toată țara și a fotografiat în mod constant. În cartea sa, Japonia, a folosit peste 95 de cadre luate în toate aceste călătorii.

Simplitatea și claritatea prin care Kenna ilustreză Japonia, oferă privitorului o interpretare unică, iar muncă sa este un adevărat poem. În mare parte, fotografiile sale au fost făcute în zori sau la apus cu expuneri de până la 10 ore, iar Kenna a declarat că expunerile lungi sunt capabile să vadă ceea ce ochiul uman este incapabil să perceapă.

Michael Kenna este unul dintre cei mai populari și influenți fotografi din ultimii 50 de ani, iar imaginile lui minimaliste și unice au inspirat mulți pasionați de-a lungul timpului. Kenna, în fotografiile sale, caută compoziții și aranjamente în peisajul natural, preferând ceața, ploaia și zăpada.

Fotografiile sale sunt deţinute în colecţiile permanente la Bibliotheque Nationale (Paris), The National Gallery of Art (Washington DC), Muzeul Metropolitan de fotografie din Tokyo şi Victoria & Albert Museum din Londra.

michael_kenna_03 michael_kenna_04 michael_kenna_05 michael_kenna_06 michael_kenna_08 michael_kenna_09 michael_kenna_10 michael_kenna_11 michael_kenna_12 michael_kenna_14
michael_kenna_19 michael_kenna_15
michael_kenna_22 michael_kenna_32 michael_kenna_37 michael_kenna_59 michael_kenna_69