Dragoste adevărată, artă suprarealistă: Man Ray și Lee Miller

les-larmes

Relația dintre Man Ray și Elizabeth “Lee” Miller a fost una de dragoste. A fost povestea a doi oameni obsesivi, inspirați, anxiosi și uneori înfrânți de propriile orgolii. Este o poveste despre doi artiști, incredibil de talentați și de capacitatea lor de a combina creația și distrugerea.

Lee Miller a fost model, muză, fotografă, artistă, corespondentă de război şi inovatoare în arta culinară. Acestea au fost  staţiile încărcatului ei traseu profesional. S-a remarcat printr-o inteligenţa vizuală ieşită din comun şi o scriitură excelentă.

A fost printre puţinele femei fotograf care au debarcat cu trupele aliate în Normandia şi a participat la bătălia pentru Alsacia şi la eliberarea Parisului. A fost martoră la eliberarea lagărelor de exterminare de la Dachau şi Buchenwald şi a intrat prima în apartamentul lui Hitler după ce armata Führerului a capitulat.

La sugestia lui Edward Steichen, în 1929, Lee Miller s-a îndreptat spre Paris cu intenția de a studia fotografia cu Man Ray. A mers spre locuința artistului, însă atunci când a ajuns portarul clădirii a anunțat-o că Man Ray a plecat pentru câteva luni la Biarritz. Debusolată, Lee Miller a intrat în cafeneaua Le Bateau Ivre, pe care a recunoscut-o dintr-un afiș creat de fotograf, știind totodată că era localul lui preferat.

Acolo se afla Man Ray, iar Lee Miller s-a prezentat ca următoarea sa studentă. Man Ray a refuzat-o pe motiv că el nu ia studenți și că tocmai se pregătea să plece spre Biarritz, iar Lee Miller a replicat “Vin și eu”. A fost momentul în care cei doi au rămas împreună, iar timp de trei ani, cei doi giganți ai suprarealismului au trait împreună la Paris, mai întâi ca profesor și student, iar mai târziu ca iubiți.

Man Ray s-a identificat încă de la început cu revoluţia DADA şi cu Marcel Duchamp, Francis Picabia, Marius de Zayas, Else von Freytag-Loringhoven. Katherine Drier, Morton Schamberg şi ceilalţi artişti ai grupării dadaiste de la New York participau în fiecare seară la salonul lui Walter Arnsberg. Pînă la momentul plecării sale la Paris, Man Ray era deja un artist matur, înarmat cu o cutie plină de opere şi portrete originale, precum cele ale lui Alfred Stieglitz, Edgar Varese, Mina Loy şi Djuna Barnes.

După trei ani de turbulenţe în relaţia lor, Lee se desparte de Man Ray şi se întoarce la New York, unde deschide un studio de portrete şi publicitate împreună cu fratele ei mai tânăr Erik. Momentul era însă cum nu se poate mai nepotrivit pentru orice fel de afaceri, ravagiile crizei economice americane simţindu-se încă.

Lee Miller a fost modelul care a inspirat cele mai mari creatii ale lui Man Ray.

DSC01355 Lee_Miller-Man_Ray-02 lee-mille lee-miller-1930-man-ray-1363511075_org-695x1024 lee-miller-1930-man-ray-1363759327_org lee-miller-by-man-ray1 manray4 Noire et Blanche, 1926 o-MILLER_TANIARAMM-570 Scan-11 slide_238896_1229619_free slide_238896_1229655_free ML/F/1984/91 tumblr_mncuocAEZD1r650zoo1_1280