Despre forme şi sexul frumos

03_04-Distortion-147

Cunoscut pentru studiul său extins despre Washington Square Park şi nudurile sale distorsionate din anii 1930, Andre Kertesz a reprezentat o influenţă discretă, dar pregnantă asupra fotografiei contemporane. În mai mult de șaptezeci de ani, prin viziunea lui subtilă asupra realității, Kertesz și-a creat un stil inconfundabil.

Deşi a locuit o lungă perioadă de timp în SUA, simțul său estetic modernist și european a fost cel care l-a consacrat.

Născut în 1894, în Budapesta, dintr-o familie de librari, Kertesz a absolvit Academia de Comerț și a lucrat mult timp ca brooker la Bursa din Budapesta. Deși era încă departe de aspiratiile sale în fotografie, a reușit să-și cumpere prima sa cameră, un aparat portabil Goerz.

În primul război mondial se înrolează în armată, dar el continuă să fotografieze, acest moment reprezentând începtul formării sale ca artist.  Din păcate, majoritatea fotografiilor făcute în acea perioadă au fost distruse la Revoluția din 1918.

După ce primul război mondial a luat sfărșit, Andre Kertesz, deși începuse să vândă fotografii către diverse reviste, nu s-a putut întreține din noua sa activitate, iar 1918 s-a întors la Bursă, unde a rămas timp de 7 ani pentru a-și întreține mama, rămasă de curând văduvă. În anul 1925 a decis brusc să se mute la Paris, împotriva voinței familiei, pe care a lasat-o în Ungaria. Începe să se ocupe exclusiv de fotografie, ca liber profesionist, în mare parte pentru magazine și reviste, iar comenzile primite îl poartă prin întreaga Europa.

Parisul a devenit o adevărată oază de inspirație artistică, ceea ce i-a dat lui Kertesz posibilitatea de a lucra cu zeci de reviste europene. În aceiași perioadă, el a făcut portrete pentru personalități marcante care trăiau la Paris: Piet Mondrian, Marc Chagall, Alexander Calder, Constantin Brâncuși, Serghei Eisenstein și Tristan Tzara.

Prima sa expoziție, a avut ca subiect străzile Parisului și a fost prezentată publicului în 1927. Simțul său ușor ironic asupra umanității părea că dă viață chiar și pietrelor pariziene. Anii următori a rămas în Paris,  studiind străzile, oamenii, contrastele orașului și forfota peisajului urban.

După mortea mamei sale, în 1936, Kertesz s-a mutat la New York, împreună soția sa, Elizabeth Saly, unde a fost angajat de agenția Keyston.  decis să se întoarcă în Europa, dar, deși a anulat contractul cu agenția, războiul a făcut imposibilă întoarcerea sa la Paris. Imposibilitatea de a se întoarce în Paris și datorită faptului că era tratat ca un dușman de govern, face imposibilă publicarea fotografiilor sale mulți ani. La finalul războiului, Kertesz pierduse deja susținerea comunității artistice din Europa. Toate acestea, inclusiv problemele de sănatate îl determină să rămană în continuare în SUA.

Timp de aproape douăzeci de ani, lucrările sale din New York au rămas necunoscute publicului, dar în 1924, moment în care îl cunoaște pe John Sarkowski, curatorul Muzeului de Artă Modernă din New York, el are primul vernisaj personal, moment care îl relansează în lumea artistică. În acel moment, arta fotografică era în ascensiune în SUA și mulți artiști europeni au reintrat în atenția publicului..

De-a lungul anilor 1970-1980, Kertesz a expus regulat în muzee internaționale importante din Tokyo, Londra, Stockholm, Budapesta și Helsinki.

Andre Kertesz a fost distins cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție culturală acordată de guvernul francez, iar nici un an mai târziu s-a stins din viață în locuința sa din New York.

Datorită stilului subtil, ușor ironic și capricios, Kertesz a rămas un membru marcant al stilului modernist contemporan.

Seria de fotografii: “Distorsion”, care s-a constituit într-un album tipărit în 1933.

03_05-Distortion-157-695x1024 40 78 Andr_K_rt_sz_9 andre_kertesz_3 andre-kertesz-distorted-nude-via-liveauctioneers Tirage gélatino-argentique Estate_of_Andre_Kertesz_Distortion_63_Paris_1933c1980_3120_41 f0d85a13f5c474730da38c2e4a795629 surrealism-03 tumblr_m28ie0FIDO1qc6n6po1_1280 tumblr_mawgkd9ird1rw3fqbo1_1280 tumblr_mv2hhwPQDY1qg08uio1_1280