Bill Brandt, ordine şi geometrie

Brill Brandt (1904-1983), unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi şi fotojurnalişti britanici, ale cărui lucrări intră în sfera documentării sociale, a nudurilor geometrice şi peisajelor, și-a început activitatea intens în 1933.  Brandt a început o documentare la toate nivelurile societăţii britanice, iar munca sa a rămas unică. În cel de-al doilea război mondial, Brandt a abordat o varietate de stiluri, concentrandu-se pe orice subiect, iar una dintre trăsăturile lui Brandt în fotografia documentară a fost aceea că îşi punea familia şi prietenii să acţioneze în roluri sociale.

O altă caracteristică a lui Brandt este combinarea porţiunilor dintre două negative întru-un singur tipar:

pescarus

Gustul său pentru formele geometrice este cert, iar cel mai elocvent exemplu îl constituie cropul din fotografia ‘Hadrian’s Wall’: 

adrian wall

Semnul distinctiv al fotografiei sale este claritatea formală, adesea realizată în camera obscură prin decuparea negativelor şi prin contraste tonale puternice la imprimare, excelând la portret şi peisaj.

În anul 1945 a cumpărat un aparat Kodak, conceput pentru personalul neinstruit al poliţiei britanice în a fotografia crime. Momentul a coincis cu demararea unui proiect propriu în fotografia de nud. A abordat proiectul dintr-o perspectivă simplă, fiind în total dezacord cu fotografii modernişti ai vremii, iar publicaţia sa, “Perspective Of Nudes” a devenit extrem de populară.

Brandt a fost permanent împotriva reguliilor estetice şi tehnice impuse de unii fotografi ai vremii, precum folosirea luminii naturale şi imprimării întregului negativ  (Henri Cartier-Bresson), ori a tipăririi negativului în format 10 x 8 inch, fără retuşări (Edward Weston), ocazie în care a şi declarat:

“FOTOGRAFIA NU ESTE UN SPORT. EA NU ARE REGULI. TOTUL ESTE SA ÎNDRĂZNEŞTI ŞI SĂ ÎNCERCI”.

15 9379426390_e65b9c0b9c_s 10 9 8 6 5 4 3 2